Om Torshus Folkehøgskole
Torshus folkehøgskole ligger midt i landet, litt under 5 mil sør for Trondheim sentrum, med linjefag innen kampsport, friluftsliv, hestefag, ridning, e-sport og spillutvikling.
Vi er en del av den frilynte folkehøgskolebevegelsa. Dette betyr at skolen ikke har en spesiell religiøs forankring eller tilknytning til eierorganisasjon basert på livssyn. Vårt verdigrunnlag baserer seg på Grundtvigs menneskesyn. Dvs at enkeltmennesket som del av fellesskapet, det enkelte menneskets frihet, egne tanker og egne valg står i sentrum.
Det er drevet folkehøgskole her på Torshus siden 1903.
Beliggenhet
Orkland kommune er den femte største kommunen i Trøndelag når vi regner etter folketall. Skolen ligger 1,5 km fra tettstedet Fannrem der du finner bensinstasjon, matbutikk, vertshus, og pizzeria. 6 km fra skolen ligger kommunesentret og byen Orkanger. Der har du det meste av handel, blant annet to store kjøpesenter med et stort utvalg butikker. 45 km fra skolen er Trondheim, som er en universitetsby. Det er svært gode bussforbindelser mellom Fannrem og Trondheim.
I nærmiljøet
- Nærmiljøet byr på både squashhall, treningsstudio, kunstgrasbaner for fotball, tennisbane og bowlinghall, alt i sykkelavstand.
- Orklandbadet er et stort og moderne "badeland" for trening og leik.
- Ikke langt fra skolen ligger Knyken Skisenter med alpinanlegg, hoppbakker, lysløyper både for klassisk og skøytestil og skiskytteranlegg.
- Skytterlaget har innendørs skytebane.
- Orkdal har også en av Nordens mest avanserte klatrehaller, og området kan også by på utendørs klatrefelt.
- Fannrem er nærmeste tettsted med pizzeria og cafe, frisør, bensinstasjon og større matbutikk.
- Byen Orkanger er også i sykkelavstand fra skolen og dalbotnen er fin for sykling. Der finner du kino, flere kjøpesenter og spesialbutikker.
- Bussholdeplass ligger rett ved skolen, og fra Fannrem er det svært gode bussforbindelser til Trondheim og Trondheim lufthavn, Værnes.
- Svært mange av våre elever ender opp som studenter ved NTNU i Trondheim. Nærhet og gode bussforbindelser gjør det enkelt å gjøre seg kjent i storbyen.
Et år med refleksjoner
Vår oppgave er ikke å formidle meninger og trosstandpunkt, men heller å utfordre til refleksjon enten det er diskusjoner om tro, fellesskap, politikk, demokrati eller solidaritet både i undervisninga og gjennom møte mellom mennesker. Uansett hvilken linje du velger, får du faglige og sosiale utfordringer i et trivelig miljø.
Eksamensfritt skoleår
Vi inviterer deg til et eksamensfritt skoleår sammen med flott ungdom. Uansett hvilket linjefag du velger, vil du nok sitte igjen med erfaringer som er felles for alle. Folkehøgskolen gir deg venner for livet mens du blir bedre kjent med deg sjøl i samspill med andre. Elevene er ulike, og her lever dere i et forpliktende fellesskap. Dette er en stor og helt vesentlig del av folkehøgskoleåret.
Kjønn og alder
Vi ønsker ei jevn kjønnsfordeling mellom elevene. Gjennomsnittsalderen har ligget mellom 19 og 20 år.
Antall elevplasser
Skolen vår har 85 elevplasser. Ikke større enn at du vil rekke å bli godt kjent med de fleste uten at miljøet blir for lite. Bygningsmassen er samla rundt et koselig tun.
Aktiv og engasjert
I det vanlige skoleløpet du er vant til, må både lærere og elever forholde seg til et pensum og en kommende eksamen. Det blir lagt stein på stein av kunnskap, og det kan være frustrerende når en på grunn av tidspress ikke kan stoppe opp og bruke tid på spennende stoff og assosiasjoner som dukker opp undervegs. I folkehøgskolen derimot, finnes det ikke eksamensmål, og vi har frihet, tid og mulighet til å stoppe opp ved interessante problemstillinger som skulle dukke opp, eller prøve aktiviteter du ellers ikke får prøvd i normalskolen. For den viktigste lærdommen å ta med seg videre i livet, er kanskje at livet er spennende og på sitt beste når du er aktiv! Da har ikke tema så mye å si - så lenge det engasjerer deg.