Valgfag

Du kan velge mellom mange forskjellige valgfag.

På høsten og på våren kan du velge deg et valgfag.  Hvilke valgfag du kan velge i kan variere noe fra år til år. Kanskje har du en god idé, da kan det påvirke valgfaget. Det kan til og med være at både lærere og elever får lyst til å prøve noe ingen av oss har gjort før! Se mer beskrivelse av valgfagene under her.

 • Foto: Ønsker du å leke, lære og eksperimentere med foto og fototeknikker så kan valgfag foto være noe for deg.
 • Kajakkpadling: Vi har lærere som har lang erfaring i kajakkpadling. Det undervises i sikkerhet, ulike fremdrifts- og styretak, kameratredning og egenredning.
  Eleven får gjerne rulleinstruksjon hvis det er ønskelig.
 • Sjølforsvar: Innholdet kan variere litt fra år til år og etter ønske fra elevgruppa.  Her er i alle fall sjansen til å få prøvd seg på kampsport som treningsform for den som ikke driver kampsport til daglig, eller det kan være en sjanse til enda mer trening for kampsportelevene.  Valgfaget gir god treningseffekt hvis du bare har et ønske om allsidig trening for å øke styrke, kondisjon, teknikk og koordinasjon, eller det kan ses som et kurs i sjølforsvar.  Valgfaget vil være variert og inneholde element fra flere kampsportgreiner.
 • Klatring: Orkland har en av Nordens mest moderne og allsidige klatrehaller. Et svært kompakt anlegg der det senest i 2016 ble arrangert NM.  Anlegget rekrutterer godt i lokalmiljøet og i regionen og har utfordringer både for nybegynnere og de mer erfarne.
 • Knivkurs: Elevene som velger knivkurs som valgfag får lage sin egen kniv. Skaftet lages av fint tremateriale og sliren lages av lær.
 • Årbok: Det kan være fint å ha ei årbok med gode minner når skoleåret er over.  I mange år har hvert elevkull laga si eiga årbok der en redaksjon har samla bilder og omtaler og bestemt layout og trykk på årboka.  Dette er et arbeid som kan være svært interessant og annerledes enn det meste du kan gjøre på linja di, men som også kommer hele kullet til gode.
 • Digital tegning: Her kan du tegne ved hjelp av datamaskin og god instruksjon av lærer.
 • Hest/ridning: Dette kan være ei innføring i hest og ridning for den som har minimalt med hesteerfaring, eller det kan være ridning valgfag for de mer rutinerte.
 • Horsemanship: Her lærer du effektive teknikker for lydighets-trening basert på hestens natur.  Primært er teknikkene utarbeidet for bruk på hest, men mange har også stor overføringsverdi på andre dyr.
 • Ridning på islandshest: Dette er et valgfag for deg som allerede har noe erfaring med hest og ridning.  Klasserommet er skogsterrenget i nærområdet, og framkomstmiddelet er godt trente islandshester.  Til forskjell fra andre hesteraser har ikke bare islandshesten en fantastisk evne til å ta seg fram i ulendt terreng, men den har også fem gangarter, og å ri tølt innover en skogsveg er ei flott og fartsfylt opplevelse samtidig som du får oppleve naturen fra en litt annen vinkel.
 • Functional fitness: Functional fitness er høgintensiv trening, utfordrende, morsomt med stor treningseffekt.  Her har du sjansen til å komme i form og særlig øke den relative styrken, dvs styrke i forhold til kroppsvekt.
 • Fekting.  En tidligere elev som også har vært stipendiat underviser i fekting. Vi samarbeider med en fekteklubb for å kunne ha riktig utstyr.

 • Magic: The Gathering: Verdens største kortspill er ganske så gøy! Her trengs det ingen forkunnskaper.